Verdwenen gordijntjes

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  durable1  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Toen ik een jaar of 15 was, eind jaren zeventig, haakte ik voor de ramen van de verdieping van mijn moeder’s huis gordijntjes van sterke Durable katoen. Jarenlang sierde de nostalgische gordijntjes de ramen van het mooie huis in Soest. Het boekje met de patroontjes ging verloren, maar een poosje terug vond ik het weer op een boekenmarkt. Uit puur sentiment kocht ik het voor een paar euro.

When I was about 15 years old, I crocheted curtains from strong Durable cotton for all the windows of the first floor. All these years the nostalgic curtains were there, behind the windows of the beautiful house in Soest. The booklet with the pattern disappeared, but some time ago I found it on a book market. Being in a sentimental mood, I bought it for a few euros. 

Bij het uitruimen van mijn moeder’s huis begin 2005 nam ik de gordijnen mee en waste ze  in de wasmachine, samen met de kante gordijnen van mijn oma uit haar woning in de Jordaan in Amsterdam. Bij het leeghalen van de trommel waren de gordijnen verdwenen. Hoe kon dat nou? Ik was ervan overtuigd dat ik ze erin gedaan had. Het raadsel werd opgelost toen ik de bovenste randjes, hooguit één cm hoog, terug vond. De rest was opgelost en weggespoeld door de afvoerpijp. Alleen die randjes waren door het kozijn beschermd geweest voor zon en vocht en de gordijnen van oma (beetje synthetisch erin?) hadden de wasbeurt overleefd. Durable,… duurzaam, hoewel, ná dit verhaal… Best wel hoor, ze hebben het ruim 30 jaar volgehouden!

When I cleared out mother’s house beginning of 2005, I took the curtains and washed them in the washing machine, together with the lace curtains of my grandmother from her appartment in the Jordaan in Amsterdam. When I got the textiles out of the machine, they had disappeared. How could that be possible? I was convinced that I had putted them in. The riddle was solved when I found the upper hems, only a centimeter high. The rest of the curtains had dissolved and washed away, down the drain. Only the hems that had been protected from direct sunlight and moist by the window frames and grandmothers curtains (maybe they contained a bit synthetic fiber?) had survived. Durable means that it last a long time, but after this story… Well, at least they lasted more than 30 years!

6 Responses to “Verdwenen gordijntjes”

 1. loesje Says:

  Dat boekje heb ik nog steeds. Leuk om door te bladeren en te zien wat er toen in de mode was.

 2. marian'ne m Says:

  JA herken ze, ook ik heb ze gehaakt uit dit boekje en gehangen in Soest. Dus zal ze maar niet wassen als ik ze op zolder vind !?;-)

 3. Monika Says:

  😀
  It is very nice pattern, nice that you found it again!

 4. marijcke Says:

  Zou dat ook gebeuren met de sokken, die in de wasmachine “verdwijnen” ?Trouwens van die gordijntjes heb ik er ook vele gehaakt.

 5. Marnel Verstegen Says:

  In de hippie jaren van 68-70 vorige eeuw hing mijn huis ook vol met gehaakte gordijntjes. Van Durable uiteraard want die hadden geloof ik de katoenen garen markt grotendeels in handen. Ook mijn gordijntjes werden “rot” door het zonlicht om van verkleuren maar niet te spreken. Leuk verhaal Carla.

 6. admin Says:

  Leuk om te horen dat het bij jullie zo’n feest van herkenning is! En dat er in Soest nog een setje heeft gehangen, heel bijzonder. 😉

Leave a Reply