Henriette Tellegen

Henriette Tellegen

 Henriette Tellegen  Henriette Tellegen  Henriette Tellegen
 Henriette Tellegen  Henriette Tellegen
 Henriette Tellegen  Henriette Tellegen
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Soms kom je op een wonderlijke manier in contact met iemand. Dat was het geval met de ontmoeting met Henriette Tellegen, de schrijfster van Nederlandse Visserstruien en Kunstbreien. Het eerste boekje was al langere tijd in mijn bezit, ik heb er zelfs een keer een vest voor man Jan uit gebreid, het tweede boekje vond ik een paar maanden geleden op een boekenbeurs. De kwaliteit van de informatie, de patronen en de foto’s is erg hoog, vooral als je bedenkt dat beide boekjes geschreven zijn in de jaren tachtig, toen het internet nog niet bestond en informatie over aanverwante onderwerpen schaars was. Henriette, grondig onderwezen door Richard Rutt (The History of Hand Knitting), reisde dus zelf maar alle kuststadjes met een breitraditie af voor tig kopjes koffie en gesprekken met breiers. Of stadjes zonder breitraditie, want ook dat is interessant.

Sometimes you are introduced to someone in a strange way. That was the case with the encounter with Henriette Tellegen, the writer of Nederlandse Visserstruien (Knitting from the Netherlands) and Kunstbreien. The first book was in my possession for a long time, I even knitted husband Jan a sweater from it, the second book I found on a book market some months ago. The quality of the information, the patterns and the images is high, especially when you take into account that both books come from the eighties, when the internet didn’t exist and the information about connected subjects was hard to find. So Henriette, thoroughly educated by Richard Rutt (The History of Hand Knitting) visited all coastal cities with a knitting tradition herself to drink lots of cups of coffee and talk to the knitters. Or towns without a knitting traditon, as that is interesting too.

Via een vergissing op het blog over antieke babymutsjes kwam Henriette mij op het spoor. Twee Henriettes zijn makkelijk te verwarren en dat kan natuurlijk niet, ere wie ere toekomt…… Maar het eerste mailtje met de terechtwijzing werd door mij juichend begroet en na een korte mailwisseling stond ik gisteren de beroemde breister op te wachten op het station van Utrecht. Na een middagje kletsen over breien en de zaken des levens, tekende ze mijn boekjes. En nu maar hopen dat ze af en toe eens met ons mee komt breien in de Winkel van Sinkel. Ze heeft al een nieuwe breivriendin!

It was a mistake on the blog about antique baby hats that lead to Henriette finding me. Two Henriettes are easily confused and that is not a good thing, honour for the one who deserves it…… But the first mail with the reprimand was welcome by me with enthusiasm and after the exchange of some mails I yesterday waited for the famous knitter at the Central Station in Utrecht. After an afternoon of chatting about knitting and the matters of life, she signed my books. And now, lets hope that she wants to knit with us in the Winkel van Sinkel. She already has a new knitting friend!

4 Responses to “Henriette Tellegen”

 1. dominique Says:

  Deze boekjes waren zo ongeveer de eerste breiboekjes in mijn kast! Moet ik eens terug bovenhalen… Ik herinner me wel dat ik ooit eens geprobeerd heb iets uit het kantboek te breien, en ik kreeg er kop noch staart aan. Maar toen kon ik nog helemaal niet breien, alhoewel ik dacht van wel…

 2. Jeannette(breit on Ravelry) Says:

  Wat hebben jullie toch altijd enige ontmoetingen!!..

 3. Vida Segraves-Collis Says:

  I was not aware that Mvr. Tellegen had written a 2nd book. I have her 1st one in both Dutch and English and love her and her work dearly and would one day like to meet with her again to share thoughts on her work and my interpretations of them.

 4. marian'ne m Says:

  Wat een leuke ‘toevallige’ontmoeting.

  Nu duik ik mijn boekenkast weer in om deze boekjes op te zoeken. Ben bang dat ik het kunstbreien in een niet brei periode heb weggegeven…

Leave a Reply