Alsunga – the traditional costume

 DSC_4032
 DSC_3979  DSC_3981  DSC_3984
 DSC_3985  DSC_3989  DSC_3998
 DSC_4002  DSC_4009  DSC_4013
 DSC_4014  DSC_4016  DSC_4019
 DSC_4031  DSC_4025  DSC_4030
 DSC_3918  DSC_3917  DSC_3905
Klik op afbeelding voor vergroting – Click to enlarge images

Het valt niet mee om er als om er als een Alsanga-vrouw door het leven te gaan. De dracht bestaat uit allerlei onderdelen die je bewegingsruimte beperken. Je borsten worden door de wijde roze overgooier of het zomerjakje geplet tot zelfs die van mij twee erwten op een plank leken. En met vier mutsjes over elkaar heen hoor je ook nog maar weinig van de buitenwereld. Nogal logisch dat ze zo hard zingen.
Toch doet het wat met je, even in zo’n zware dracht rondlopen. De lading kleding geeft ook een beschermd gevoel en overeenkomsten met de kleding van de buurvrouw stimuleert de gemeenschapszin. Kleine wijzigingen en details worden belangrijker en de grootte van je sluitspeld met rode stenen geeft je status en financiĆ«le positie aan zoals wij hier onze merkkleding of sieraden voor dit doel hebben.

De kousen zijn juweeltjes met vrolijk gekleurde bloemen en de polswarmertjes met kralen zijn ware kunstwerkjes. Zelf vind ik het leukst van de dracht de vierdubbele muts het leukst (wit luizenmutsje, katoentje met randje, shawl met dessin en overshawl), vooral de hoorntjes die ze knopen van de uiteinden.

It is not easy to live your life as an Alsanga woman. The costume consists of various components that limit your movement. You breasts are flattened by the wide pink pinafore or the summer jacked, so even mine became flat a pancakes. And with four caps over each other you can hear very little of the outside world. No wonder they sing so loud.
Still, it does gives you a specific feeling, dressing up and feeling the heavy clothes. The clothing also makes you feel protected and resumblance with the apparel of the neighbor stimulates community spirit. Minor changes and details are important and the size of your pin with red stones give you status and tells about your financial position, just like we have here our branded designer clothes or jewelry for this purpose.

The stockings are real gems with brightly colored flowers and beaded wristwarmer are true works of art. Personally, I think the cutest parts of this costume are the four double caps (white lice cap, cap with edge, patterned scarf and outer shawl), especially the horns, which are made by knotting the ends.

We hadden een geweldige dag in Alsunga, dank jullie wel Inga, Inga, Mara en alle andere lieve breisters! Tot ziens!
We had a great day in Alsunga, thank you Inga, Inga, Mara and all other dear knitters! See you again!

DSC00546

En dit waren Mieke en ik samen als Alsunga-vrouwen in juni 2015.
And here you see Mieke and I together as Alsunga women in June 2015.

Leave a Reply