Historie

Sinds 21 februari 1801 mocht men om redenen van hygiëne niet meer binnen de stadspoorten begraven, dus liet het gemeentebestuur grote begraafplaatsen buiten de stad aanleggen, cimetière du Père-Lachaise was één daarvan. De begraafplaats werd officieel geopend op 21 mei 1804 en was bestemd voor de Parijzenaars van de rechteroever van de Seine.
De naam was aanvankelijk 'le cimetière de l'Est en was gelegen op de oostelijke heuvel Champ-l'Évêque. Nadat Louis XIV als 14-jarig jochie de heuvel een bezoek bracht, hernoemde men uit blijk van waadering de heuvel in Mont Louis. Deze naam is nog terug te vinden op een gravure uit de periode:
GraveYart (Gravure - Père-Lachaise)

De begraafplaats werd als Engelse landschapstuin aangelegd door Alexandre Brongiart, die later ook zelf een plaatsje kreeg op Père-Lachaise. De reeds bestaande wandelpaden van de JezuÍeten werden in ere gehouden, het zijn nog steeds deze paden waarover u loopt als u de begraafplaats bezoekt.

Helaas vond de bevolking de begraafplaats te ver, en in het begin liep het dan ook slecht. Zelfs de tweede 'officiële' opening door Napoleon en zijn belofte er later ook zelf begraven te worden, mocht niet baten. Niet onterecht, uiteindelijk belandde Napoleon in de Dôme des Invalides......

Een latere 'reclame-campagne' bestond uit het overbrengen van de stoffelijke resten van het tot de verbeelding sprekende middeleeuwse liefdespaar Abélard en Héloise. Ook de resten van La Fontaine en Molière werden overgebracht. Uiteindelijk bleek Honoré de Balzac de meeste aantrekkingskracht te hebben. Hij liet er in zijn romans de hoofdpersonen begraven en kwam er na zijn dood in 1850 ook zelf te liggen.

Door de groeiende populariteit werd Père-Lachaise tot 6 keer uitgebreid. De stijl veranderde langzaamaan van Engels landschappelijk tot streng zakelijk, wat zich uitte in efficiënte rechthoekige percelen.

Ook werd in 1989 een crematorium/columbarium toegevoegd, waar maar liefst 25000 urnen bewaard kunnen worden. Voorlopig kan men daarmee vooruit, de Fransen zijn nooit enthousiast geweest voor crematie.

Het terrein is 44 ha groot. Op deze 44 ha liggen 1.3 miljoen mensen in 80000 graven (dus 16 per graf!).
Er is 15 km aan wandelpaden, 12000 bomen en 200 soorten vogels. Er zwerven 400 katten rond, die regelmatig gevoed worden door de bezoekers.

Op Père-Lachaise bevindt zich de 'Mur des Fédérés', de plaats waar in 1871 147 communards worden gefusilleerd op bevel van Adolphe Thiers. Op een en dezelfde begraafplaats vindt men nu zowel het monument voor de omgekomenen als ook het graf van deze bevelhebber.......